Definitie of betekenis van overheidsobligatie:
Overheidsobligaties zijn obligaties die door de overheid uitgegeven worden.
Voor wat de door de schatkist zelf geëmitteerde obligaties betreft zijn er twee soorten van overheidsobligaties:
- De gewone overheidsobligaties zijn de klassieke obligaties. Hiermee wil de overheid zich vooral richten tot de particuliere belegger. Onze Minister van Financiën legt zelf de rente en de uitgifteprijs van deze obligaties vast. Banken engageren zich niet tot een vaste afname ondanks dat zij weliswaar inschrijven op een groot deel van de uitgifte en zorgen voor de verdere verdeling bij het publiek.
- De lineaire obligaties is een schuldbewijs op lange termijn met een vaste vervaldatum die een in opeenvolgende schijven uitgegeven staatslening is en in de eerste plaats bedoeld is voor institutionele beleggers en professionelen. De uitgifte van dit type van overheidsobligaties gebeurt volgens een tendersysteem waarbij de inschrijvers een bod doen op de uitgifteprijs.
Een overheidsobligatie kopen is in principe veel veiliger dan een gewone obligatie. De overheid kan eigenlijk niet failliet gaan. (erg moeilijk maar het kan). Het is dus een veiligere belegging dan gewone obligaties en nog een stuk veiliger dan aandelen. Het lager risico gaat evenwel gepaard met een lagere rente op overheidsobligaties.