IPO is een term uit de beurswereld die uit het Engels komt. De afkorting staat voor Initial public offering. De Nederlandse term hiervoor is primaire emissie, beursgang of beursintroductie. De betekenis van een beursgang spreekt voor zich, het is wanneer een bedrijf naar de beurs trekt om daar genoteerd te worden.
Doorgaans moet een onderneming eerst door middel van een prospectus de potentiële beleggers informeren. Dit is ter bescherming van de belegger zodat deze weet waarin hij of zij investeert.
Waarom doet een firma een IPO?
- Voor het krijgen van een grotere naamsbekendheid: Een beursgang en beursnotering leveren een bedrijf naamsbekendheid op bij het grote publiek. Zo is er ook veel nieuws en volgen mensen aandachtig de koersen van aandelen. Er is dus meer interesse in beursgenoteerde bedrijven dan niet beursgenoteerde bedrijven. Eigenlijk is het een vorm van gratis reclame.
- Voor meer geloof in het bedrijf: een beursnotering is gelinkt aan kwaliteit en helpt om het imago van de firma te vergroten bij klanten, medewerkers en leveranciers. Een ander gevolg van een beursintroductie is dat genoteerde bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot bankkredieten. Tevens kunnen ze personeel gemakkelijker aanwerven en behouden door middel van onder andere een aandelenplan of optieplan.
- Voor een objectieve waardering van de firma: een duidelijke waardebepaling wordt door de beursnotering gegeven aan de aandeelhouders en management. Het is ook gemakkelijker om eigen aandelen te gebruiken voor de bekostiging van een overname van andere bedrijven.
- Om de financiële structuur van de onderneming te versterken: Een IPO gaat gepaard met een kapitaalsverhoging en deze versterkt het eigen vermogen.
- Om het bedrijf beter te laten presteren: Onderzoek toont aan dat beursgenoteerde bedrijven sneller groeien dan niet-beursgenoteerde bedrijven. Deze betere prestaties zorgen ervoor dat deze ondernemingen vaak goedkoper kunnen lenen. Dus tegen een betere rentevoet.
- Voor een betere bescherming minderheidsaandeelhouder.
De nadelen van een IPO
- Er zijn allerhande kosten aan een beursgang zoals personeelskosten , erelonen van advocaten, bedrijfsrevisoren en toezichthouders alsook kosten voor de commerciële firma Brusselse Beurs. Gemiddeld levert een beursgang op Euronext Brussels op de Vrije Markt 7 tot 11 % op van het opgehaalde kapitaal.
- Er zijn bepaalde administratieve en boekhoudkundige verplichtingen aan verbonden en transparantie is noodzakelijk.
- Minder soepel management van de firma mogelijk.
- Minder controle over het bedrijf doordat het kapitaal opengesteld is voor buitenstaanders. Dat is de voornaamste reden dat veel familiebedrijven verkiezen om schulden te maken om te groeien dan te kiezen voor een beursintroductie.
Bij sommige beursgangen spreekt men ook van een FLIPO of Free Lunch with IPO.
Enkele beursgangen
De laatste jaren zijn vooral de beursgangen van technologiebedrijven in de media gekomen. Iedereen heeft wel gehoord over de beursgang van Facebook, Twitter en Snapchat. Deze bedrijven hebben alle 3 een IPO gedaan op de Nasdag wat de Amerikaanse Technologiebeurs bij uitstek is.