?>

Boekjaar

Met de financiële term boekjaar bedoelt men de periode waarover een financieel verslag van een onderneming of organisatie loopt. Zo lopen de jaarrekening en het jaarverslag van een bedrijf over een boekjaar.

Niet overal is een boekjaar hetzelfde. Het is natuurlijk zoals het woord zelf aangeeft 365 dagen of 1 jaar. Maar de startdata en bijgevolg einddata kunnen dus verschillen tussen bedrijven.

Méér Sparen

Het verschil in jaarafsluiting valt vooral op tussen ondernemingen in de Verenigde Staten en Europa. Een boekjaar van een Europees bedrijf zal meestal gelijklopen met het kalenderjaar, met andere woorden van 1 januari tot 31 december. Daarentegen zal een boekjaar van een Amerikaans bedrijf meestal van 1 juni tot 31 mei lopen. In dit geval spreekt men van een gebroken boekjaar aangezien ieder boekjaar telkens in 2 verschillende jaartallen zal liggen.

Maar ook in Europa zijn er bedrijven die een gebroken boekjaar hanteren. Hierbij denken we vooral aan grootwarenhuizen. Zo hebben een Colruyt en Delhaize eveneens een gebroken boekjaar en dit omwille van hun drukke eindejaarsactiviteiten. Veel mensen gaan nog naar de winkel tussen kerst en nieuwjaar om allerhande inkopen te doen in deze periode. Daarom hebben deze bedrijven beslist om hun boekjaar te laten lopen van 1 februari tot 31 januari om zo een boekjaar af te sluiten in een minder drukke periode dan het einde van een kalenderjaar.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!