Antiwitwaswetgeving – Nieuwe Witwaswet

De antiwitwaswetgeving is verstrengd op 12 januari 2004 met als doel om de financiering van terrorisme tegen te gaan. Concreet betekent dit dat banken moeten weten wie de eigenaar van een bankrekening is.

In realiteit wil dit zeggen dat banken van al hun klanten een kopie van de identiteitskaart moeten hebben – de laatste jaren hebben banken de mensen hiervoor vaak gecontacteerd –  en als dit niet zo is dan zullen deze personen hun rekeningen geblokkeerd worden. Deze maatregel staat niet in de wet maar banken zijn hier strenger in dan wat de wet zelfs verplicht.

Daarnaast moeten de kredietinstellingen ook het profiel van hun rekeninghouders kennen en het type verrichtingen dat zij meestal uitvoeren.

Wat gebeurt er in het geval van malafide praktijken

Witwassen van misdaadgeld en de financiering van terrorisme moeten sowieso aangegeven worden aan de Antiwitwascel. Deze wordt ook wel de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) genoemd. Deze cel werd opgericht in 1993 en bestaat uit 3 tot maximaal 8 leden met een mandaat van 6 jaar en is gevestigd in Brussel.

Méér Sparen

De melding gebeurt op basis van een officiële lijst van een 10-tal indicatoren van ernstige en georganiseerde fiscale fraude waaronder het
gebruik van postbusfirma’s. Dit geldt o.a. voor banken, notarissen, vastgoedmakelaars, boekhouders, advocaten en accountants.

Nieuwe Witwaswet

De nieuwe witwaswet werd verscheen in het Belgisch Staatsblad van augustus 2007. Deze wet maakt een onderscheid tussen ernstige en georganiseerde en gewone fiscale fraude maar in de wettekst is dit verschil niet duidelijk uitgelegd en daarom willen de procureurs-generaal en de CBFA dat deze wet gewijzigd wordt.

De nieuwe witwaswet:

Verdenking van belastingsfraude moet door de financiële tussenpersonen zoals banken, verzekeraars, notarissen, bedrijfsrevisoren en advocaten worden aangegeven bij de Cel voor Financiële Informatieverstrekking (de antiwitwascel), een autonome federale overheidsdienst.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!