?>

Sparen Voor Kind: Pamperrekening, Kinderspaarrekening & Jongerenrekening

Wanneer er een kindje op komst is moet je aan veel zaken tegelijkertijd denken. Zo is het de gewoonte om een geboortelijst op te stellen zodanig dat je baby allerlei spulletjes krijgt die het broodnodig heeft van bij de start. Één van de zaken die mensen vaak doen als alternatief of supplement voor een geboortelijst is een pamperrekening of babyrekening openen. Dit is handig voor het geval er mensen zijn die een ander bedrag willen geven dan de spullen op de geboortelijst kosten of indien er geen spullen meer op de geboortelijst staan. Hoe dan ook de nieuwe ouders kunnen het geld goed gebruiken voor hun baby en zo kan men al starten met sparen voor hun nieuweling.

Het grote voordeel aan een pamperrekening is dat je deze al kan openen voor de geboorte van je kind. Dit kun je al enkele maanden voor de geboorte doen bij de bank van jouw keuze. Er wordt dan al voor de geboorte een rekeningnummer gereserveerd door de bank. Dit nummer kan je dan gebruiken als vrijblijvende cadeautip op de geboortekaartjes die je naar de mensen uitstuurt wanneer je baby er is.

Natuurlijk kan je na de geboorte en de initiële stortingen deze rekening blijven gebruiken om verder op te storten voor jouw baby. Je kunt maandelijks of jaarlijks een vast bedrag storten zodat het gespaard bedrag aandikt.

Meestal is een babyspaarrekening voor kinderen tot 2 jaar. Daarna wordt dit overgezet in een zogenaamde kinderrekening. Dit blijft zo meestal tot de leeftijd van 12 jaar waarna dit overgaat in een jeugdrekening of jongerenspaarrekening. Het is dus een rekening die meegroeit (ook qua gespaard bedrag) en wordt daarom vaak toepasselijk een groeirekening genoemd. Let wel op want in sommige gevallen is er geen spaarrente meer bij de overgang naar een nieuwe rekening. Kijk dit dus zeker na zodanig dat jouw kind steeds het beste rendement krijgt op zijn of haar spaarkapitaal.

babysparenIedereen start met 0 euro bij zijn geboorte. Om je kinderen of kleinkinderen een mooie toekomst te geven kun je vanaf de geboorte al starten met sparen voor jouw baby. Net zoals bij pensioensparen is hoe sneller je ermee begint hoe beter.

Zowel mama en papa als oma en opa willen de grootste dromen van hun kinderen laten uitkomen en daarom is vroeg starten met een kinderrekening aangeraden. Daarom is een babyrekening of pamperrekening de ideale start want je bent er al vroeg bij. Je kunt zelfs voor jouw kleintje via een TAK 21 verzekering sparen. In dit geval kan je dit jammer niet inbrengen in je belastingen zoals het geval is bij fiscaal sparen.

Jouw kinderen een mooie toekomst bieden is je grootste zorg en er is geen betere manier dan vroeg beginnen met sparen voor jouw kind. Er zijn verschillende spaarformules voor baby’s, kinderen en jongeren. Wanneer je start met sparen voor jouw kleinste krijg je meestal wel een goed rendement en een leuk cadeautje van jouw bank.

Een heel goede vraag waarop niemand het exacte antwoord kan geven. Gemiddeld blijkt dat een kind 20% van het gezinsbudget voor zijn rekening neemt. Vele mensen denken dat dit bij een tweede kind anders is omdat je de spullen van jouw eerste kind opnieuw kunt gebruiken of omdat je de kosten beter in kunt schatten. Niets is minder waar. Een tweede kind kost gemiddeld gezien evenveel als een eerste kind.
Een kind kost het meest tot 18 jarige leeftijd. Dit komt voor een groot gedeelte door de studiekosten. Wees voorbereid voor een hap uit het budget. Natuurlijk zijn er kinderen die pas later het ouderlijk huis verlaten en die nog verder studeren. In dat geval zullen de studiekosten soms nog een tijdje langer kunnen doorwegen. In dergelijk geval kan een kinderspaarrekening een nuttige investering zijn. Bekijk zeker onze handige spaartips zodat je meer geld overhoudt om te sparen voor jouw kind(eren).

Het opgebouwde spaarreserve komt meestal op de leeftijd van 18 jaar vrij voor jouw kind. Soms kun je een einddatum kiezen tussen de 18de en 25ste verjaardag van jouw kind. Meestal moet het contract een looptijd hebben van minimaal 10 jaar. Je kunt kiezen voor maandelijkse of jaarlijkse stortingen.

Er zijn natuurlijk ook andere spaarformules waarbij het geld al voor de 18de verjaardag beschikbaar is voor jouw kind maar je nog steeds een oogje in het zeil kunt houden. Meestal krijgt het kind dan op 12 jarige leeftijd zijn eerste bankkaart toegestuurd van de bank.

Méér Sparen

Voor je kind sparen met een pamperrekening of een normale spaarrekening is een veel gestelde vraag. Een pamperrekening is bijna altijd interessanter dan een gewone spaarrekening door de hogere spaarrente. De rente bestaat altijd uit een basisrente die meestal variabel is en getrouwheidspremie.

Meestal staat het geld voor een hele tijd vast en banken geven dan gemakkelijker een hogere rentevoet op het spaargeld. Ook weten zij maar al te goed dat kinderen dan later veel sneller bij hun vertrouwde bank langs zullen gaan voor een woonlening of andere financiële producten. Het kind zelf kan dan tot zijn of haar 18de verjaardag niet zelf het geld opnemen. Op deze manier ben je zeker dat jouw kind spaart voor later.

Er zijn ook babyspaarrekeningen die flexibel zijn. Hierbij kun je gemakkelijk aan je geld wanneer je maar wilt. Kinderen krijgen in dit geval een betaalkaart die ze er meestal zelf kunnen laten uitzien zoals ze wensen. Die eerste betaalkaart is dan ook meestal gratis.

Jaarlijks betaal je bij sommige spaarbanken een vast bedrag voor je jongerenrekening of jeugdrekening. Deze jaarlijkse kost ligt bij een zichtrekening voor volwassenen meestal nog een stukje hoger.

De intresten op deze rekeningen zijn tot een bedrag van 1880€ vrij van roerende voorheffing. Indien de interest hoger ligt dan betaal je hierop een heffing van 15%.

Als we naar de markt kijken bieden kleinere banken meestal een beter tarief dan grootbanken. Deze banken bieden betere voorwaarden aan kinderen en doen meer moeite om nieuwe klanten binnen te halen. Vooral de jongsten zijn voor hen een belangrijke doelgroep omdat zij de klantwaarde op lange termijn bekijken. Het is een vorm van langetermijnsparen zeker als het kind niet aan zijn geld kan tot het volwassen is volgens de wet. Het is dus aangeraden om een jongerenboekje bij een kleinere bank te openen.

Het is nuttig om op zoek te gaan naar de beste spaarboekjes voor jongeren en kinderen want er kan een serieus verschil in rendement zijn tussen banken. En meestal bieden online banken een hogere interest dan gewone banken. Vergelijken van spaarrekeningen loont dus zeker voor kinderen.

Bij kinderrekeningen zoals een babyspaarrekening of een jongerenrekening kunnen ouders altijd het saldo raadplegen via afschriften of online. Op deze manier hebben ouders een goed zicht op het gespaard bedrag van hun kind en indien deze voor zijn rekening een betaalpas heeft ook op de uitgaven van hun jongeling. Je kunt als ouder natuurlijk ook altijd bij de bank langsgaan om een oogje in het zeil te houden of indien nodig een afhaallimiet in te stellen voor jouw zoon of dochter.

Meestal geven banken nog een cadeautje bij het openen van een pamperrekening. Vaak is dit iets in de aard van een fopspeen of een ander babyspulletje dat de nieuwste telg van het gezin zeker kan gebruiken. Je moet het zien als een soort welkomstgeschenk van de bank voor jouw nieuwe spruit. Sluit je op latere leeftijd voor jouw kind een spaarrekening af dan kun je een spaarpot als cadeau verwachten.

Heb je nog vragen over spaarrekeningen voor baby, kind of jongere stap dan zeker eens binnen bij jouw lokaal bankkantoor. Zij kunnen jou zeker verder helpen om de beste keuze voor jouw kind te maken.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!