?>

21 Super Spaartips: Waarom, Hoe & Hoeveel Sparen

Waarom sparen

Als je jezelf deze vraag moet stellen dan ga je waarschijnlijk nogal wild met je geld om. Sparen verzekert je van een rooskleurige toekomst. Het is een appeltje voor de dorst op een later moment of wanneer je dringend geld nodig hebt.

Hier volgen een aantal veel voorkomende redenen waarom mensen sparen:

  • Geldreserve opbouwen dat gebruikt kan worden bij een financiële tegenslag. (verlies van job, kosten aan huis, kosten aan auto, medische kosten, …)
  • Geld bijeen sparen voor een (nieuwe) auto.
  • Geld sparen voor renovaties aan je woning.
  • Geld sparen om een buitenverblijf aan te schaffen.
  • Geld sparen voor je kinderen zodat zij een mooie start kunnen maken met dit gespaard startkapitaal. Hiervoor kun je best een babyrekening openen of later een jongerenrekening.
  • Geld sparen voor je studies.
  • Geld sparen voor een mooie reis.
  • Geld sparen voor een aanvullend pensioen met pensioensparen of lange termijn sparen om je oude dag goed door te komen.
  • En nog veel meer goede redenen.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen waarom mensen sparen. Iedereen heeft zijn eigen motivatie. Mensen die niet sparen hebben het meestal krap of leven luxueuzer dan wat ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Daarom is het goed om hier eens over na te denken en hoe je maximaal kunt sparen zodat je je geen zorgen meer moet maken over de toekomst. Onze spaartips onderaan zullen je hierbij zeker kunnen helpen.

Hoe sparen

Sparen is iets dat je voor jezelf moet beslissen. Misschien ben jij een spaarzaam type en houd je al iedere maand veel centen aan de kant? Of misschien leef je van dag tot dag en heb je nog niet veel nagedacht over je spaargedrag? Met onze spaartips kun je zeker wat extra spaargeld opbouwen.

Veel hangt af van de situatie waarin je verkeert. Heb je vast werk en krijg je daardoor maandelijkse inkomsten dan kun je een bepaald gedeelte van je loon opzij zetten. Als je werkloos bent en krap bij kas zit zal er weinig ruimte overblijven om te sparen na het betalen van alle facturen.

Hoe sparen? Sparen doe je door middel van een spaarrekening bij een bank of een goede ouwe spaarpot (hiermee bedoelen we dus een spaarvarken). Tegenwoordig ligt de rente op spaarboekjes zo laag dat er quasi geen verschil meer is tussen je geld aan een spaarbank geven of dit zelf thuis bij te houden.

Bij een gewone spaarrekening kun je steeds je geld vrij van je spaarboekje halen zonder enige beperkingen. Meestal biedt een online spaarrekening (ook wel internet spaarrekening of e-spaarrekening genoemd) een nog iets groter rendement dan een gewone spaarrekening. De meeste banken hebben de laatste jaren de spaarrentevoet heel sterk doen dalen waardoor het bijna niet meer voordelig is om voor deze veilige spaarvorm te kiezen. Zeker als je de inflatie meerekent dan verlies je meestal koopkracht door te sparen. Daarom dat men in tijden van lage spaarrentes meer geneigd is om over te schakelen op meer risicovolle beleggingsvormen.

Als je wilt sparen is het aangewezen om zeker fiscaal te sparen (langetermijnsparen of pensioensparen via bijvoorbeeld een TAK21 verzekering) omdat je hier naast het rendement nog eens 30% van het gespaard bedrag terugtrekt via een belastingvermindering. Er staat wel een limiet op dit gespaard bedrag anders zou iedereen enkel nog maar op deze manier sparen. Let er wel op dat bij deze vorm je geld vastligt tot de leeftijd van 60 jaar. Indien je vroeger over je kapitaal wilt beschikken zal je 33% boete moeten betalen. In dat geval verlies je dus jouw volledig fiscaal voordeel.

Naast fiscaal sparen heb je ook het gewone sparen. Verschillende banken bieden verschillende spaarboekjes aan en bij deze spaarrekeningen is je geld altijd direct beschikbaar indien nodig. De opbrengst is wel lager maar je hebt een vaste rentevoet (die de bank weliswaar kan verhogen of verlagen naar hun goeddunken) en je hebt een kapitaalgarantie wat bij meer risicovolle beleggingen meestal niet het geval is. De regel is hoe langer je geld vaststaat hoe hoger het rendement zal zijn. Dit is natuurlijk logisch.

Je kunt ook kiezen om te beleggen in beleggingen die meer risicovol zijn. Zo kan je je geld in een spaarfonds steken dat bestaat uit obligaties en/of aandelen. Het mogelijke rendement ligt een heel stuk hoger maar de kans bestaat dat je verlies maakt. Tevens ligt je geld hier meestal voor een langere termijn vast.

Hoeveel sparen

Er is een verschil tussen hoeveel je kunt sparen en wilt sparen. Omdat wij niet voor jullie kunnen uitmaken hoeveel je wilt sparen gaan wij kijken naar hoeveel je kunt sparen naar onze schatting.

Om te sparen heb je inkomsten nodig natuurlijk. Deze zijn de volgende:

Méér Sparen
  • Je salaris van je hoofdberoep
  • Andere inkomsten (Vb. je verhuurt een huis of appartement, je doet iets in bijberoep of nog andere inkomensbronnen)

Al het geld dat je binnenkrijgt neem je samen. Heb je variabele inkomsten probeer dan het gemiddelde te nemen van de laatste 6 maanden.

Nu heb je naast inkomsten natuurlijk ook uitgaven. Om het bedrag te kennen dat je op het einde van de maand overhoudt en dus kan sparen moet je dit er natuurlijk van aftrekken.

Enkele vaak voorkomende repetitieve uitgaven:

  • Energie- en gasfactuur.
  • Telefoonabonnement
  • Televisie- & internetabonnement
  • Belastingen die je moet betalen
  • Brandverzekering
  • Eten dat je niet betaalt met je maaltijdcheques
  • Waterfactuur
  • Vervoerskosten indien de werkgever dit niet betaalt met een abonnement of een auto.

Kortom wat je maximaal kunt sparen is het volgende: 80% * {Gemiddelde inkomsten over de laatste 6 maanden (vast + variabel) – Gemiddelde uitgaven over de laatste 6 maanden}

Wij nemen de regel van 80% om toch nog veiligheidsmarge te behouden aangezien sommige maanden van andere kunnen afwijken door onvoorziene kosten of hogere uitgaven.

21 Spaartips Die Werken

Iedereen heeft zijn eigen redenen om te sparen. Sommige mensen willen sparen voor een mooie verre reis maar even goed sparen voor jouw kinderen is een mogelijkheid. Wat ook de reden is, het bedrag dat je kunt sparen zal afhangen van hoeveel jouw loon is en hoe goed je op jouw uitgaven let. Toch zijn er enkele tips om te sparen die redelijk goed helpen. We beseffen dat niet alle spaartips bij iedereen zullen passen of mogelijk zijn. Daarom hebben we een hele resem tips opgesomd zodat jij kunt kiezen welke je wilt toepassen. Hieronder vind je een lange lijst van spaartips:

  1. Beslis om iedere maand een gedeelte van je loon over te zetten op je spaarrekening. Leg best vooraf een vast bedrag of percentage vast en laat dit automatisch overschrijven via domiciliëring. Je kunt de rest van je geld dan aan andere zaken uitgeven.
  2. Indien nodig geef jouw bankkaart aan iemand anders zodanig dat je niet in staat bent om impulsief dingen aan te kopen.
  3. Steek de munten die je weerkrijgt iedere dag in een spaarpot. Zo zal je spaargeld snel aandikken.
  4. Vergelijk spaarrekeningen en zet je geld bij diegene die je de hoogste spaarrente aanbiedt. Helaas gaan de spaarrentes steeds meer omlaag en als je de inflatie mee in rekening neemt verlies je zelfs door te sparen. Daarom is een deposito aangeraden. Hiermee spaar je voor langere termijn.
  5. Als je kiest om je geld voor een langere termijn vast te zetten dan krijg je meestal een hogere spaarrente. Let er wel op dat je je geld dan niet vrij kunt gebruiken gedurende deze periode.
  6. Zogenaamde internetspaarrekeningen en e-spaarrekeningen geven meestal een hogere rente.
  7. Alle extra’s zoals dubbel vakantiegeld, 13de maand en andere premies of bonussen stort je best direct op jouw spaarboekje.
  8. Koop zo weinig mogelijk aan met kredietkaarten of debetkaarten en haal liever cash geld af. Zo merk je wanneer je geld op is en besef je of je over de door jou zelf opgestelde limiet aan het gaan bent.
  9. Stel een spaarplan op zodanig dat je je inkomsten en uitgaven onder de loep neemt en je een bepaald bedrag overhoudt dat dient voor hetgene waarvoor je wilt sparen.
  10. Als je boodschappen doet kies dan voor de goedkoopste. In België is Colruyt de goedkoopste supermarkt gevolgd door Albert Heijn. Probeer jouw aankopen dus in 1 van deze 2 winkels te doen. Zie ook dat je een klantenkaart hebt voor nog eens extra korting. Maak op voorhand een boodschappenlijst en houd je hier aan. Supermarkten zijn zo ingericht opdat mensen aangespoord worden om extra zaken te kopen.
  11. Houd geen rekening met variabele meevallers zoals een variabele bonus of belastingteruggave. Dit zijn toevallige meevallers en neem je op voorhand best niet in rekening bij het bedrag dat je kunt sparen.
  12. Denk eens na over alle abonnementen die je hebt lopen (Televisie, telefonie, fitness, krant en nog veel meer). Zijn deze echt nog nodig? Indien niet dan kun je deze beter opzeggen. Hopla weer een hoop geld bespaart.
  13. Probeer korte afstanden te voet of met de fiets te doen. Zo bespaar je benzinekosten.
  14. Profiteer van aanbiedingen die je online of in folders terugvindt. Laat je wel niet verleiden om dingen te kopen die je anders niet zou kopen. Maar als je zaken in aanbieding ziet die je regelmatig in huis haalt dan kun je een gouden zaak doen.
  15. Verkoop zaken die je niet meer gebruikt via tweedehands sites. Zo heb jij weer meer ruimte in je huis en verdien je er nog iets aan.
  16. Om binnenshuis te besparen kun je de verwarming een aantal graden lager zetten. Een andere tip om te besparen is om een waterbesparende douchekop en spaarlampen te gebruiken. Er zijn nog andere manieren maar deze bespreken we in onze bespaartips.
  17. Vergelijk reizen alvorens te boeken. Je kunt altijd wel besparen als je een ideaal hotel hebt gevonden en dan gaat rondkijken of een andere touroperator dit ook aanbiedt. Ook Trivago is hiervoor uitermate geschikt.
  18. Boek jouw vakantie op het ideale moment. Als je vroeg genoeg boekt krijg je een zogenaamde vroegboekkorting. Je kunt ook wachten en kort voor het vertrek een last minute vakantie boeken. Het nadeel is dat je in dit geval misschien niet de reis vindt die je echt wilt. Hoe dan ook in beide gevallen kun je geld besparen op jouw vakantie.
  19. Ben je iemand die regelmatig geld afhaalt zonder hierover na te denken. Dan doe je er misschien goed aan om per week één maal geld af te halen en je aan dit bedrag te houden voor de hele week. Zo besef je beter wat je werkelijk uitgeeft.
  20. We halen niet het meeste rendement uit ons spaargeld blijkt uit onderzoek. Als je weet hoeveel geld je kunt sparen je hebt moet je dit opdelen naar gelang de termijn waarop je dit nodig hebt. Voor spaargeld dat je lang kan missen kun je best aan fiscaal sparen of langetermijnsparen doen. Misschien wil je een gedeelte van je spaargeld toch beschikbaar houden voor een noodgeval? Dan kun je dit best op een flexibele spaarrekening plaatsen. De opbrengst zal een stuk minder hoog zijn maar je bent zeker dat je aan je geld kunt indien dit nodig is. Voor ieder soort spaargeld (met andere woorden de termijn waarop het onaangeroerd blijft) is er een ideale spaarrekening. Zelf kun je gemakkelijk de beste spaarrekening vinden door de rentevoeten te vergelijken. Deze bestaan altijd uit 2 gedeelte: de basisrente en de getrouwheidspremie. Deze laatste is een beloning voor als je jouw geld langer laat staan bij dezelfde bank.
  21. Hoe vroeger je begint met sparen hoe meer het opbrengt. Dit door kapitalisatie van je gespaard bedrag.

Laat ons weten of je zelf nog spaartips hebt of ander advies om te sparen.

Waarom geld niet gewoon op een zichtrekening laten staan?

Er zijn veel mensen die in de huidige situatie waarbij de spaarrentes enorm laag staan het nut er niet van inzien om het geld op een spaarrekening over te schrijven. Sparen brengt toch niets op volgens hen.

Er zijn nochtans 3 goede redenen om dit wel te doen:

  1. Een zichtrekening brengt niks op terwijl een spaarrekening toch nog steeds iets opbrengt.
  2. Door het depositogarantiestelsel is elk gespaard bedrag dat op een spaarrekening staat beschermd tot 100.000€. Iedere persoon heeft per bank waar ze een spaarboekje hebben een bescherming van dit gespaard kapitaal. Dit is niet het geval met een gewone zichtrekening.
  3. Bij een gewone spaarrekening is jouw geld nog steeds onmiddellijk beschikbaar en is dit heel gemakkelijk over te schrijven wanneer nodig.

Kortom een groot bedrag op je zichtrekening laten staan heeft totaal geen nut als je dit niet op heel korte tijd nodig hebt.

Met al deze handige spaartips weet je nu hoe sparen het best aangepakt wordt en hoeveel je maandelijks kunt sparen. Heb je nog vragen? Stel ze dan zeker maar en wij proberen je zo snel mogelijk een gepast antwoord te geven. Wil je aan een hoger rendement sparen? Bekijk dan de Méér Sparen Cursus die je uitlegt hoe je op een veilige manier aan 8% of meer spaart.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!