Pensioensparen: Pensioenspaarverzekering & Pensioenspaarfonds

Wat is pensioensparen

Pensioensparen is een vorm van sparen waarbij je geld opzij legt voor een aanvullend pensioen. Het is een vorm van fiscaal sparen. Dit wil zeggen dat je bij deze vorm van sparen het gespaarde bedrag kan inbrengen in je belastingen en zo kan genieten van een belastingvoordeel bovenop de spaaropbrengst. Daarom is dit een aantrekkelijke spaarvorm die door velen onder ons wordt gedaan.

Het wordt een aanvullend pensioen genoemd omdat het een aanvulling is op je wettelijk pensioen. Het is geheel vrijblijvend om met pensioensparen te beginnen. Je sluit hiervoor een pensioencontract af bij een bank of verzekeringsmaatschappij.

Wie kan aan pensioensparen doen

Er zijn enkele voorwaarden om aan pensioensparen te kunnen doen. Zo moet je:

  • Belg zijn
  • Tussen 18 en 65 jaar oud
  • Een pensioencontract ondertekenen dat minstens 10 jaar loopt.

Als je aan deze vereisten voldoet kun je een aanvullend pensioen opbouwen en genieten van het fiscaal voordeel.

Wanneer begin ik best met pensioensparen

Als je later zeker wilt zijn van een menswaardig pensioen dan kan je er best zo snel mogelijk mee beginnen. Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan je hiermee starten tot de leeftijd van 65 jaar. Ben je jonger dan 18dan heb je enkel de mogelijkheid om jouw geld via een jongerenrekening of kinderspaarrekening te sparen. Nog even wachten dus in dat geval.

Je kunt maximaal een bedrag van 940 € per jaar storten dat je het jaar erna kunt inbrengen in je belastingen. Dus hoe vroeger je met deze spaarvorm begint hoe meer het je oplevert . Vanaf de leeftijd van 65 jaar heb je geen recht meer op deze belastingvermindering.

Hoeveel bedraagt het fiscaal voordeel van pensioen sparen

Ieder jaar zal de bank of de verzekeringsmaatschappij waar je jouw pensioencontract afgesloten hebt je een fiscaal attest 281.60 sturen. Deze bevat de stortingen die je in het jaar voordien hebt gedaan en dit voeg je dan toe als bijlage aan je belastingbrief.

Het maximale bedrag dat je mag inbrengen op je belastingen voor pensioensparen is 940 euro voor het jaar 2015 (net zoals in 2014). Bijna ieder jaar wordt dit bedrag geïndexeerd.

Je trekt van deze 940 euro 30% terug als je deze in je belastingen invult. Met andere woorden de belastingvermindering is 30% van het gestorte bedrag en voor 2015 trek je dus maximaal 282€ terug als je 940 € in 2014 op een pensioencontract gestort hebt.

Als jij en je partner (echtgenoot of wettelijk samenwonend) samen belast worden dan heb je nog steeds allebei recht op de maximale aftrek als jullie elk een pensioen spaarrekening of pensioen spaarverzekering hebben waarop jullie het maximale bedrag gestort hebben.

Types van pensioensparen

Je kunt kiezen uit 2 vormen van pensioensparen: een pensioenfonds of pensioenverzekering. Hieronder leggen we ze allebei uit en hun verschillen:

Pensioenspaarverzekering

Bij pensioenspaarverzekeringen beleg je eigenlijk je geld in een TAK 21 of TAK 23 verzekering. Voor een dergelijke vorm van sparen voor je pensioen kan je terecht bij een bank of verzekeringskantoor. Het rendement is meestal vast of er is een minimumrendement met mogelijks een winstbonus waardoor veel mensen die risico-avers zijn zullen kiezen voor dit gewaarborgd rendement. Meestal ligt de gegarandeerde interest rond de 2,5%. Er is ook een kapitaalgarantie wat mensen die voor defensieve beleggingen kiezen zeker zal aanspreken.

Pensioenverzekering samengevat: Weinig risico, minder hoog rendement maar wel gewaarborgd.

Pensioenspaarfondsen

Als je spaart door middel van een pensioenspaarfonds heb je geen gewaarborgd rendement of kapitaalgarantie maar de opbrengst kan veel hoger liggen dan met een pensioenspaarverzekering. Een pensioenfonds bestaat uit aandelen en/of obligaties. Meestal is het een combinatie van beide. Je hebt risicovolle, neutrale en (bijna) risicovrije pensioenfondsen. De mate van risico die deze fondsen inhouden zal afhangen van het aandelenpercentage die ze bevatten. Obligaties worden dan ook als een veel veiligere beleggingsvorm beschouwd dan aandelen.

Méér Sparen

Dynamische pensioenfondsen zijn risicovoller en bevatten een hoger percentage aandelen dan obligaties. Neutrale fondsen bevatten een gelijk percentage aandelen en obligaties. Bij defensieve fondsen wordt het merendeel van uw pensioenstortingen belegd in obligaties. Vaak kun je gedurende de looptijd van het pensioencontract kosteloos overschakelen naar een fonds met een andere risicograad.

Het rendement bij een pensioenfonds kan hoog oplopen. Met hoog bedoelen we een 5 à 6% als je kijkt naar sommige pensioenfondsen van enkele Belgische grootbanken. Je kunt op verschillende sites zoals Morningstar historische rendementen vergelijken. Dit alles wil zeggen dat je een dubbel voordeel doet: enerzijds een fiscaal voordeel van 30% en daarnaast een rendement op je pensioenfonds dat variabel is.

Pensioenspaarfonds samengevat: Meer risico, hoger rendement maar niet gewaarborgd.

Of je nu kiest om aan pensioensparen te doen via een beleggingsfonds of een verzekering in beide gevallen zal je evenveel kunnen inbrengen in je belastingen dus het fiscaal voordeel van 30% op het gestorte bedrag 940€ ligt vast. Dit is 282 € die je jaarlijks terugtrekt van de staat.

Tip voor pensioensparen: Veel fondsen of verzekeringen rekenen instapkosten aan. Deze betaal je maandelijks bij iedere storting en dit bedraagt al gauw 3% van je storting. Kijk daarom altijd eerst na wat de instapkosten zijn alvorens een pensioencontract te ondertekenen. Bekijk ook zeker onze andere spaartips.

Welke beleggingsvorm je best kiest voor je pensioen is afhankelijk van de leeftijd. Hoe dichter je bij het moment zit dat je je kapitaal opvraagt hoe beter je er aan doet om te kiezen voor een veiligere en dus defensievere beleggingsvorm. Meestal kan je trouwens kosteloos veranderen van spaarformule.

Hoe geld storten voor pensioensparen

Als je start men pensioensparen kan je kiezen voor 2 soorten stortingen:

  • Een jaarlijkse storting: Hierbij betaal je het bedrag van 940€ (in 2015) in 1 keer. De meeste mensen doen dit op het einde van jaar als men ziet dat men geld over heeft door bijvoorbeeld een bonus of 13de maand. Hoe later je jouw storting doet hoe meer jij nog interest pakt op je geld. Daarom is sowieso op het einde van jaar betalen aangeraden.
  • Een maandelijkse storting: Hierbij ga je maandelijks een bedrag van 78,33€ storten aan de bank zodat je op het einde van het jaar ook 940€ hebt betaald. Je kunt dit manueel doen of je kunt kiezen voor een domiciliering. In het laatste geval hoef je niet meer te denken aan het storten van geld voor je pensioen wat wel gemakkelijk is.Een bijkomend voordeel is dat je kunt aangeven om dit bedrag dat je via domiciliering betaalt te laten indexeren. Dat wil zeggen dat als het maximum bedrag voor pensioensparen door de index stijgt dat jouw automatische betaling mee zullen stijgen zodanig dat je nog steeds het maximale bedrag stort.Als je al andere kosten hebt en er niet veel overblijft van je loon op het einde van de maand is een jaarlijkse storting voor je pensioen misschien een betere optie.

Wat als je jouw pensioenkapitaal vervroegd opneemt?

Als je het bedrag dat je bijeen gespaard hebt in het kader van pensioensparen vervroegd opneemt (dit wil zeggen voor de ouderdom van 60 jaar) betaal je hierop een belasting (boete). Deze bedraagt 33% van het gespaarde pensioenkapitaal.

Met andere woorden het fiscaal voordeel dat je al ontvangen hebt in de loop der jaren ben je kwijt (30%) plus nog eens een extra boete (3%).

Daarom is het niet aangewezen om dit bedrag op te nemen alvorens je 60ste verjaardag. Enkel uit noodzaak dient men hier voor te kiezen.

Wat gebeurt er vanaf 60 jaar

Op de leeftijd van 60 jaar wordt je pensioenkapitaal belast met een taks op het langetermijnsparen. Deze vorm van belasting bedraagt 10% wat een heel stuk minder is dan de 33% die je bij de leeftijd van 59 jaar of jonger zou moeten betalen. De bank of verzekeringsmaatschappij waarbij u voor uw pensioen spaart zal deze taks inhouden. Dit wordt ook wel de eindbelasting of anticipatieve heffing genoemd.

Tussen de leeftijd van 60 en 65 jaar kun je verder doen aan pensioensparen en nog steeds genieten van het fiscaal voordeel bij jouw belastingaangifte. Jouw pensioenstortingen zullen verder aandikken, maar op deze premies of bedragen die je stort zal je geen taks op het langetermijnsparen meer moeten betalen. De storten die je in het kader van pensioensparen doet tussen je 60ste en 65ste verjaardag zijn belastingvrij maar geven wel nog een fiscaal voordeel.

Voor alle stortingen voor 1 januari 1993 is het belastingtarief geen 10% maar 16,5%. Verzekeringsmaatschappijen en banken hebben in 2012 een vervroegde afname van 6,5% uitgevoerd op alle pensioenstortingen voor 1 januari 1993. Op deze manier zijn alle pensioenkapitalen nu onderworpen aan dezelfde taks op langetermijnsparen, namelijk 10%.

Meer dan 1 contract voor pensioensparen

Pensioensparen is een aantrekkelijke belegging en veel mensen willen dan ook weten of ze meer kunnen sparen. Het antwoord hierop is dat je per jaar maar 1 pensioencontract kan aangaan, dus je kunt er meerdere hebben over de jaren heen. Echter kun je per jaar wel maar het maximale bedrag inbrengen in je belastingen. Dus als je in 2014 en 2015 2 verschillende pensioencontracten bent aangegaan dan mag je ook slechts 940€ jaarlijks inbrengen. Dus meer storten gaat over verschillende contracten heen, maar je hebt geen recht op een groter fiscaal voordeel. In dit geval kun je dus beter kiezen voor een andere vorm van sparen op lange termijn dan pensioensparen.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!