?>

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen is letterlijk sparen op lange termijn. Het voordeel hiervan is dat je kunt genieten van een belastingvermindering. Als je ieder jaar hieraan meedoet heb je op het einde van de rit een mooi fiscaal voordeel opgebouwd. Vandaar deze spaarmethode valt onder het fiscaal sparen.

Dit meeste mensen denken bij fiscaal sparen onmiddellijk aan pensioensparen, maar dit is een andere spaarvorm die jou zelfs een groter fiscaal voordeel kan opleveren. Er zit echter wel een addertje onder het gras en dat is als je al een lening voor een woning afbetaalt dan is de kans groot dat je niet meer van dit fiscaal voordeel kan genieten. Hierop komen we later nog terug.

Om op lange termijn te sparen in België moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Eigenlijk dus iedere volwassen Belg op enkele uitzonderingen na.

Naast het rendement op jouw verzekeringscontract op lange termijn levert het jou jaarlijks ook nog een fiscale aftrek op van 30% van het gespaarde bedrag. Dit bedrag heeft een maximum natuurlijk. De maximale aftrek bedraagt in 2015 precies 169,20€ + 6% van jouw netto beroepsinkomen dat belastbaar is. Voor hoge lonen bedraagt dit bedrag dat men kan inbrengen maximaal 2260€. Er is dus een maxiumgrens.

Bij langetermijnsparen kun je enkel sparen via een verzekeringscontract zoals TAK21 terwijl je bij pensioensparen ook nog kan kiezen uit een pensioenfonds.

De verzekeringsmaatschappij waarbij je op lange termijn spaart garandeert je een minimum rendement. Meestal is dit een gewaarborgd rendement van 2,5% met daarbovenop een niet gegarandeerde deelname in de winst. De interesten zullen in al de jaren erna natuurlijk ook nog interesten genereren. Dit wordt kapitalisatie genoemd.

Méér Sparen

Echter de reden dat mensen aan langetermijnsparen doen is vooral omwille van het fiscaal voordeel. Deze belastingvermindering van vadertje staat verdwijnt echter in het geval je aan je maximale aftrek zit door je hypotheek. Je kapitaalaflossingen vallen onder dezelfde rubriek op je belastingaangifte en je moet deze dus samentellen.

Voor of na het afbetalen van je hypothecaire lening of in het geval deze niet je fiscale korf vult is op lange termijn sparen aangewezen wil je genieten van de maximale fiscale aftrek. Dit is een mooi alternatief naast pensioensparen voor het opbouwen van een aanvullend pensioen.

Tijdens het invullen van je belastingbrief moet je het gespaarde bedrag voor langetermijnsparen noteren onder rubriek 1353 (mannen) of 2353 (vrouwen).

Als je begint met langetermijnsparen alvorens je een huis koopt kun je de gespaarde som gebruiken bij het afsluiten van je hypothecaire lening. Jouw gespaard bedrag wordt dan gebruikt als schuldsaldoverzekering. Beiden zijn een levensverzekering. Zo heb je een extra fiscaal voordeel. Let er wel op dat veel banken dit enkel toelaten als je jouw woonlening bij hun afsluit. In het andere geval kun je het gespaard kapitaal meestal niet gebruiken om het bedrag van jouw schuldsaldo te betalen. Maar als je weet bij welke bank je jouw lening gaat afsluiten dan kan je met deze spaartip wel wat geld recupereren.

Dit is hetzelfde systeem als bij pensioensparen. Op jouw 60ste verjaardag wordt de taks op het langetermijnsparen geheven. Deze belasting bedraagt 10% van het gespaarde kapitaal.

Als je vroeger aan jouw geld wilt zal je extra belast worden. Je betaalt dan 33% belasting. Dit wil zeggen dat je het fiscaal voordeel kwijt bent en daarbovenop nog eens een boete van 3% krijgt. Doe dit dus zeker niet tenzij uit noodzaak. Dit is 23% op je kapitaal dat je verliest ten opzichte van als je wacht tot je 60ste. Je kunt in dat geval best een persoonlijke lening aangaan want de rentevoet zal normaal veel lager liggen dan deze 23%. Het is dus aangeraden om te wachten tot jouw 60ste verjaardag wanneer de eindbelasting geheven wordt.

In tegenstelling tot pensioensparen is het bij langetermijnsparen mogelijk om verder te sparen na de leeftijd van 65 jaar. Je moet dit contract aangaan alvorens je 65 bent en het contract moet een looptijd hebben van minstens 10 jaar. Je moet er ook voor zorgen dat het bedrag dat je in het 1ste jaar stort hoog genoeg is omdat dit het maximaal bedrag vormt dat je in de daaropvolgende jaren kan sparen. Na 10 jaar wordt de eindbelastingen geheven.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!