?>

Fiscaal Sparen: Hoe & Maximaal Hoeveel

Fiscaal sparen kun je doen door middel van pensioensparen en langetermijnsparen. Beide spaarmethodes geven je een fiscaal voordeel vandaar de naam.

Hoe kan je fiscaal sparen

Bij pensioensparen spaar je via een pensioenfonds of pensioenverzekering. Bij de eerste vorm kun je kiezen voor een defensief, neutraal en dynamisch pensioenspaarfonds. Het verschil zit hem in het percentage aandelen en dus de risicograad. Het rendement bedraagt gemiddeld rond de 6%.

Ben je risico-avers? Dan is een pensioenverzekering misschien meer iets voor jou. Hierbij is het gewaarborgd rendement vast en is er een mogelijke winstbonus. Het rendement ligt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen rond de 2,5%.

Bij langetermijnsparen kan je enkel via een verzekeringscontract sparen. Hierbij krijg je dan een gegarandeerd minimumrendement van rond de 2,5% en mogelijks een variabele rentebonus of deelname in de winst. Een voorbeeld hiervan is de TAK 21 spaarverzekering.

De 2 bovenstaande spaarvormen laten toe om fiscaal te sparen. Kinderen en jongeren die nog niet belastingsplichtig zijn kunnen natuurlijk niet aan fiscaal sparen doen. Daarvoor dien je belastingen te betalen. Zij kunnen echter wel sparen via een kinderspaarrekening of jongerenrekening.

Hoeveel kan je fiscaal maximaal sparen

De fiscale maxima voor het aanslagjaar 2016 (dit wil zeggen inkomstenjaar 2015) zijn als volgt:

Méér Sparen
  • Voor pensioensparen kun je maximaal 940€ sparen in 2015. Over dit fiscaal maximum voor pensioensparen was er nogal wat te doen eind 2014. In 2014 was het fiscale maxima 950€ maar de regering besliste toen om dit voor 2015 terug te zetten op het niveau van 2013, namelijk 940€. Mensen die al 950€ gestort hadden voor 2015 kregen dit dan ook op hun fiscaal attest te zien. In de belastingaangifte op Taxonweb kun je dit bedrag invullen maar slechts 940€ zal in aanmerking komen voor het fiscaal voordeel. De overige 10 euro zal dan tellen voor het inkomstenjaar 2015 en zal je dus het jaar erop in je belastingen worden verrekend.
    Je vindt dit terug in de aangifte onder Vak X. “(Uitgaven die recht geven op) Belastingverminderingen, E. Betalingen voor pensioensparen” rubriek 1361 (voor mannen) en 2361 (voor vrouwen).
  • Voor langetermijnsparen kan je fiscaal maximaal 169,20€ plus 6% van jouw netto belastbaar beroepsinkomen sparen met als maximum 2260€ voor het inkomstenjaar 2015. Dit bereik je bij een inkomen van 37051,29€. Indien je inkomen hoger is dan kun je niet nog meer fiscaal sparen dan dit maximum. Ook hier werd dit bedrag door de regering Michel teruggebracht van 2280€ naar 2260€.
    Dit bedrag vul je in onder het gedeelte “Premies van individuele levensverzekeringen” rubriek 1353 (voor mannen) en 2353 (voor vrouwen). Aan deze vorm van fiscaal sparen zijn ook enkele vereisten. Zo mag het

In beide gevallen kun je dit invullen in je belastingbrief onder de juiste rubriek waarna je 30% terugtrekt als zogenaamde belastingvermindering. Je kunt dus heel wat verdienen met fiscaal sparen.

Maar als je een hypotheek hebt dan moet je er wel rekening mee houden dat de kapitaalaflossingen van jouw woonkrediet mogelijks de fiscale korf al vullen. Aangezien de aftrek voor langetermijnsparen en je kapitaalaflossingen voor je hypothecaire lening onder dezelfde rubriek vallen worden deze samengeteld. Als je dus door je woninglening al aan je fiscaal maximum zit heeft langetermijnsparen geen belastingvoordeel meer. Daarom dat veel mensen hiermee pas beginnen nadat hun lening afbetaald is. Dan kunnen ze opnieuw profiteren van dit fiscaal voordeel.

Pensioensparen daarentegen wordt in een andere rubriek op je belastingbrief ingevuld dan de kapitaalaflossingen voor je hypotheek en zal nog steeds aanleiding geven tot een fiscaal voordeel. Deze vorm van fiscaal sparen kunnen we dan ook aan iedereen aanraden als goede spaartip.

Kortom: Heb je een hypotheek lopen dan is de kans klein dat je fiscale korf nog niet gevuld is en zal langetermijnsparen meestal geen fiscaal voordeel opleveren.

Opgelet: Let wel op dat je jouw fiscaal spaargeld niet terug opneemt alvorens de leeftijd van 60 jaar. In dat geval zal je bij fiscaal sparen een belasting van 33% moeten betalen.

Andere fiscale aftrekposten

Naast het gewoon aanvullend pensioen en langetermijnsparen kunnen bepaalde beroepscategorieën ook nog fiscaal voordeel doen met het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (indien je als zelfstandige bent geregistreerd) en met het RIZIV vrij aanvullend pensioen als je medicus bent. Deze vormen van fiscaal sparen zijn cumuleerbaar.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!