
Sparen: Waarom sparen, hoeveel sparen en welke spaarvormen zijn er. Artikels
Sparen is iets dat iedereen probeert te doen. Het opbouwen van kapitaal verzekert ons een mooie toekomst. Althans dat zou toch zo moeten zijn. De meeste spaarvormen zijn vandaag de dag niet meer echt interessant door de lage rentevoeten. Zoals je tegenwoordig vaak in de media hoort brengt een spaarboekje niets meer op. Dit was nochtans helemaal anders een paar jaar terug. Net voor de crisis uitbrak in 2008 waren interesten van 3% of meer op internet spaarrekeningen (E-spaarrekeningen) geen uitzondering. Maar deze daalden snel toen de FED en de ECB en andere centrale banken de rentevoeten lieten dalen om zo de economie terug op de rails te krijgen. Sinds de financieel-economische crisis van 2008 heeft een spaarboekje enkel een dalende rentevoet gekend. Vandaag krijg je op sommige spaarrekeningen slechts een rentevoet van 0,25% bij het sparen.
Het enige voordeel is dat je natuurlijk zekerheid hebt over je gespaarde geld. Er is een zogenaamde kapitaalgarantie. Aangezien er tijdens de crisis toen banken over kop zijn gegaan is toen in België een nieuwe wet ingesteld dat je per bank een garantie hebt op je spaartegoed van 100.000€. Dit wil zeggen dat als een bank failliet gaat je toch nog je gespaard kapitaal terugkrijgt tot het bedrag van 100.000€.
Gelukkig zijn er meerdere vormen van sparen en brengen ze niet allemaal zo weinig op als het gewone spaarboekje. Een spaarrekening geeft zowel een basisrente als een getrouwheidspremie. Het is vooral de basisrente die de laatste jaren sterk gedaald is. Spaarrekeningen vergelijken loont zeker en vast. Het verschil in intrestvoet kan enorm verschillen tussen spaarrekeningen. Iedere bank heeft een zogenaamde online spaarrekening – ook wel internetspaarrekening of e-spaarrekening genoemd – die meer opbrengt dan de gewone of klassieke spaarrekening bij een bank. Bij inflatie kan het vandaag zo zijn dat je koopkracht verliest door je geld op een spaarboekje te laten staan. De rente is kleiner dan de inflatie waardoor alles duurder wordt maar je gespaard kapitaal minder snel aangroeit dan de inflatie bij deze lage rentevoet. Als je jouw geld lang kunt missen dan heb je er voordeel bij om een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie te kiezen.
Naast deze veilige vorm van beleggen die in tijden van inflatie zelfs verliest oplevert zijn er nog tal van andere spaarvormen. Een andere belangrijke manier van sparen is fiscaal sparen. Hierbij heb je het voordeel dat je jouw gespaard bedrag kunt inbrengen in je belastingbrief zodanig dat jij geld terugtrekt van de belastingen. Dit kun je door middel van pensioensparen of lange termijn sparen. Beiden leveren een mooi fiscaal voordeel op.
Bij een kasbon of termijnrekening spaar je een geldbedrag gedurende een vooraf opgelegde termijn. Dit brengt dan ook vaak een hoger rendement op doordat banken weten dat ze gedurende langere termijn zeker over jouw geld beschikken. Tenzij je een termijnrekening met stappen hebt zal de rentevoet bij deze en de kasbon vast zijn.
Je kunt ook sparen via een verzekering. Dit wordt dan een zogenaamde spaarverzekering genoemd of TAK21 verzekering genoemd. Deze spaarmethode vind je enkel bij een verzekeraar en het voordeel is de zekerheid die het je biedt. Meestal bestaat het rendement uit een vaste interest met daarnaast optioneel een deelname in de winst.
Nog een andere vorm van sparen via een verzekering is de TAK 23. Deze belegging is gelijkaardig aan de TAK21 met toch enkele belangrijke verschillen.
Waarom Sparen
Er zijn veel redenen om te sparen waarvan we hieronder enkele bespreken:
- Sparen voor je kinderen: Dit is iets dat vaak voorkomt. Kinderen kosten geld. Niet enkel hun eten en kleren maar ook nog eens hun studies.
- Sparen voor zaken aan te kopen: Mensen sparen onder andere voor een auto aan te kopen, een huis te financieren, een nieuwe televisie aan te schaffen en nog veel meer.
- Sparen voor uw pensioen: Mensen beginnen vandaag de dag redelijk vroeg met pensioensparen. Dit is nodig aangezien we steeds langer leven en het bedrag dat je van de overheid als pensioen krijgt vaak onvoldoende is om rond te komen. Daarom kiezen veel mensen om nog extralegaal te sparen door middel van een pensioenfonds of pensioenverzekering.
- Voor de zekerheid: Mensen zijn mentaal meer op hun gemak als ze geld opzij hebben staan dat ze onmiddellijk kunnen aanspreken op momenten dat het financieel even minder gaat of als er weer een grote kost zich opdringt zoals een nieuwe koelkast.
- Sparen voor verbouwingswerken: Een huis is nooit af zegt men en dit is zeker waar. Er zijn altijd zaken die men kan renoveren of zelfs verbouwen en vaak doen mensen dit. Veel mensen sparen voor dit doel geld bijeen.
Hoeveel sparen
Hoeveel je kunt sparen hangt af van persoon tot persoon. Hiervoor stel je best een spaarplan op waarbij je jouw inkomsten tegenover jouw uitgaven zet. Dit is de beste manier om te bepalen hoeveel je kunt sparen en is de beste spaartip.
Inkomsten: Al het geld dat je ontvangen. Dit is voornamelijk jouw loon aangevuld met inkomsten uit andere activiteiten zoals bijberoep, intresten op spaargeld, kinderbijslag enzovoort.
Uitgaven: Dit kunnen we opdelen in repetitieve kosten en eenmalige kosten. Onder de eerste categorie verstaan we maandelijkse kosten zoals gsm-abonnement, televisie, internet, elektriciteit, gas, water maar ook jaarlijkse kosten zoals brandverzekering, autoverzekering, op reis gaan, met de auto naar de jaarlijkse keuring en nog veel meer. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met eenmalige of toevallige kosten zoals renovatiewerken, een nieuwe wagen en dergelijke.
Als je hiervan een overzicht hebt gemaakt ga je veel beter kunnen schatten hoeveel je kunt sparen per maand. Zo is het ook veel gemakkelijk om naar een bepaald spaardoel toe te werken.
Via welke methode sparen
Er zijn zoveel manieren van sparen en er is geen duidelijk antwoord op de vraag wat nu de beste spaarvorm is. Kijk eerst en vooral naar de risicograad en of er kapitaalgarantie is. Ook kun je kiezen voor een minimumrendement als je minder risico-avers bent, maar als je juist veel risico wilt nemen kun je best kiezen voor een meer gewaagde manier van sparen waarbij het rendement variabel is maar veel hoger kan oplopen.
De eerste en meest gebruikelijke spaarvorm is het klassieke spaarboekje. Dit staat gekend om zijn veiligheid maar brengt dan ook veel minder op dan andere spaarmethoden. Een gewone spaarrekening is dan ook in deze tijd van lage rentes niet aangeraden als spaarmethode. Veel mensen doen echter niet de moeite om voor enkele luttele percenten hun geld op een andere manier te laten renderen.
De zogenaamde internetspaarrekening (ook wel online spaarrekening of E-spaarrekening genoemd) brengt niet veel meer op dan de klassieke spaarrekening. Als je toch gaat voor een spaarrekening kies dan voor de online versie.
Fiscaal sparen is iets dat voor iedereen aan te raden is. Het rendement is hoger doordat je geld voor een langere periode vast staat is en je hebt daarbovenop recht op een groot fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering. Je kunt dit doen onder de vorm van langetermijnsparen of pensioensparen. Aangezien het zo voordelig is begin je hier best zo snel mogelijk mee.
Sparen is iets waarmee je best al vroeg begint. Niet enkel voor je pensioen maar ook al als kind. Daarom bestaat er allerhande rekeningen voor de jongsten onder ons zoals pamperrekeningen, babyrekeningen, jongerenrekeningen en nog veel meer. Meestal krijg je op deze spaarrekeningen een beter rendement dan op een gewone klassieke spaarrekening. Dit omdat banken weten dat het geld meestal vaststaat tot de leeftijd van 18 jaar.
Conclusie
Een spaarpotje voorzien voor slechte tijden of voor bepaalde aankopen is goed gezien. Je weet nooit wanneer je onverwachts geld nodig hebt en als het zover is kun je beter al wat gespaard hebben dan dat je moet lenen want dit kost jou ook nog eens geld. Sparen is iets dat ons Belgen in het bloed zit. Wij zijn fervente spaarders maar wij sparen niet altijd even slim. Probeer daarom altijd zeker eerst voldoende informatie te vergaren of hoe je op de beste manier kunt sparen in jouw situatie.
Bekijk zeker ook hieronder onze artikels in verband met sparen en laat iets weten als je vragen hebt!


10 manieren om sneller geld te sparen

Hoeveel geld moet je per maand sparen?

TAK 21 Spaarverzekering

Sparen Voor Kind: Pamperrekening, Kinderspaarrekening & Jongerenrekening

21 Super Spaartips: Waarom, Hoe & Hoeveel Sparen

Langetermijnsparen

Fiscaal Sparen: Hoe & Maximaal Hoeveel
