Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd

Een bulletkrediet (ook wel aflossingsvrij krediet of termijnkredietgenoemd) is een lening waarbij je gedurende de looptijd enkel de rente moet betalen. Het is pas wanneer het bullet krediet afloopt dat je het kapitaalgedeelte ook moet terugbetalen.
In de volksmond wordt soms bullitkrediet gebruikt omdat het een Engelse term is.

Een bullet lening is iets dat niet vaak aangegaan wordt. Het is een soort hypothecaire lening waarbij je gedurende de looptijd enkel de interest moet betalen. Bij een gewone hypotheek betaal je met jouw aflossingen steeds een stuk kapitaal en een stuk interest af. De normale hypothecaire lening wordt dan ook een hypothecair krediet met kapitaalafbouw genoemd.

Het voordeel van een bulletlening is dat de maandlasten lager zijn doordat je enkel de rente terugbetaalt tijdens de looptijd van de lening. Natuurlijk moet je op het einde van de looptijd het geleende bedrag nog steeds terugbetalen. Let er dus wel op dat je voldoende spaart om het kapitaal te kunnen aflossen op de vervaldag. Dit soort krediet is ideaal als je meer geld verwacht naar de toekomst toe.

Deze kredietvorm is iets dat banken niet snel voorstellen aangezien het voor hun meer risico’s inhoudt dan bij een gewone woonlening. Dit omdat ze hun geld pas een heel stuk later zullen weerzien. Daarom zullen banken doorgaans een hogere intrestvoet vragen bij het afsluiten van een bulletlening.

Net zoals bij een gewone hypothecaire lening is het aangeraden om bij een bulletkrediet een levensverzekering afsluiten. Als je een levensverzekering afsluit voor het ontleende bedrag en als deze dezelfde looptijd heeft als jouw bullet krediet dan weet de bank zeker dat je over voldoende kapitaal beschikt om op het einde van de looptijd de lening terug te betalen. In dit geval zal je waarschijnlijk beter voorwaarden krijgen.

Indien je een bulletlening zonder levensverzekering afsluit of tegen een lager bedrag dat het ontleende kapitaal is de kans groot dat je een hogere rente zal moeten betalen dan wanneer je voor een gewone hypothecaire lening gaat.

Het grootste voordeel is dat je op deze manier meer kunt lenen dan met een gewoon hypothecair krediet. Je moet natuurlijk wel zien dat je op de eindvervaldag het vereiste kapitaal hebt want anders zal je hiervoor opnieuw moeten gaan lenen.

Voorbeeld:

Stel een koppel kan samen 180,000€ lenen met een gewoon hypothecair krediet. Voor hun droomhuis is dit ontoereikend. In dat geval kan een bulletlening een uitweg bieden. Het koppel kan dan voor een lager bedrag een hypothecair krediet aangaan en daarnaast een bullet krediet op dezelfde looptijd voor de rest van het noodzakelijke bedrag. Het voordeel is dat je minder rente betaalt op je gewone hypotheek omdat je een kleiner bedrag ontleent en anderzijds op je bullet lening moet je enkel de intresten afbetalen. Je moet natuurlijk wel zien dat je op het einde van rit geld hebt om het kapitaaldeel van je bullet krediet terug te betalen. Daarom dat dit vaak gecombineerd wordt met een levensverzekering.

Méér Sparen

Wanneer er inflatie is wordt geld steeds minder waard. Dit heeft als voordeel dat als je een bullet krediet aangaat voor een bedrag van 100.000 € dat dit nu veel lijkt maar binnen 20 jaar is dit dankzij inflatie niet meer een groot bedrag. Het moment dat je dan jouw ontleend bedrag moet terugbetalen is dit diezelfde 100.000 € een veel minder groot bedrag geworden ten opzichte van het loon dat je ontvangt.

Indien je al iets ouder bent en je wilt een tweede woning bouwen of kopen dan is een bullet lening zeker interessant. Hiermee verlaag je de successierechten die jouw erfgenamen moeten betalen terwijl je nog steeds volledig eigenaar blijft van jouw huis of appartement zolang je leeft.

Een groot onroerend vermogen is niet interessant in het kader van successieplanning omdat vastgoed tijdens jouw leven veel moeilijker over te dragen is op jouw erfgenamen. Je hebt hierbij in ieder geval een notaris nodig en je betaalt veel hogere schenkingsrechten. Bij roerend vermogen kan dit geld via een gratis gift of via een notaris overgedragen worden maar tegen veel lagere schenkingsrechten.

Je moet dus eigenlijk lenen zodanig dat je jouw cash behoudt en door de schuld die je aangaat verlaag je tevens jouw netto-actief bij jouw overlijden. Dit alles is ten gunste van jouw erfgenamen die veel minder successierechten zullen moeten betalen. Qua lening kan je best kiezen voor een gewoon hypothecair krediet tot een maximaal bedrag van 69.220€ omdat dit het maximum is dat je kunt inbrengen in jouw belastingen. Hierdoor heb je recht op een belastingvermindering tussen de 30% en 40%. De rest leen je dan via een bulletkrediet zodanig dat je enkel nog rente moet aflossen die je ook nog kunt inbrengen in jouw belastingen.

Als je overlijdt tijdens de afbetaling van het krediet kunnen de erfgenamen zowel het openstaande bedrag van het hypothecair krediet als bulletkrediet in mindering brengen van de waarde van het vastgoed. Daardoor zal men in een lager tariefschijf terechtkomen wat de successierechten voor jouw erfgenamen significant zal doen dalen.

waar bulletkrediet afsluitenDe meeste grootbanken bieden dit aan. Hiermee bedoelen we banken zoals KBC, Fortis, Belfius, Argenta, Crelan, ING en nog vele anderen. Sommige banken zijn hier meer bedreven in dan andere. Zo bijvoorbeeld ING die verschillende bulletformules aanbiedt

Het is nuttig om net zoals bij een woonkrediet verschillende banken af te gaan omdat de bulletlening tarieven redelijk veel kunnen verschillende tussen banken.

Een bullet krediet berekenen is niet veel anders dan een gewone lening simulatie. Als je bij een kredietsimulatie voor een hypotheek de rentevoet ingeeft en als resultaat de maandlasten krijgt opgedeeld in kapitaalaflossingen en intrestaflossingen dan kan je perfect nagaan wat je moet betalen. Je moet enkel de intrestaflossingen betalen bij een bullet lening.

Méér Sparen
Méér Sparen

Over De Auteur

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!