Vooral Nederlanders werken via detachering in België

Vorig jaar waren meer dan 68.000 Nederlanders via detachering aan het werk in België. De Nederlanders werden gevolgd door Polen en Duitsers. Buitenlandse ondernemingen die werknemers tijdelijk of deeltijds aan het werk willen zetten in België of buitenlandse zelfstandigen die hier tijdelijk willen komen werken moeten dat verplicht op voorhand melden (dit heet de Limosa-melding). De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) kreeg vorig jaar bijna 800.000 dergelijke aanvragen. Deze kwamen uit 163 verschillende landen.

Uit cijfers van het RSZ blijkt dat vooral Nederlanders naar België gedetacheerd worden. Vorig jaar ging het om 60.945 werknemers en 7.603 zelfstandigen, die een of meerdere keren de grens overstaken. Vanuit Polen kwamen er 23.948 werknemers en 10.435 zelfstandigen – waarmee de Polen de grootste groep zelfstandigen vormen – in België werken. Duitsland, Frankrijk en Portugal detacheerden elk meer dan 20.000 werknemers en zelfstandigen naar België.

Méér Sparen

Door een nieuwe app kunnen ondernemingen voortaan gemakkelijker nagaan of de Limosa-papieren van de onderaannemer met wie ze willen werken, in orde zijn. Daarvoor moeten ze gewoon een QR-code scannen die op het Limosa-meldingbewijs staat.
Daarnaast kan de onderneming ook in één oogopslag op zijn smartphone of tablet checken of de onderaannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. Tot nu toe moest hij daarvoor aankloppen bij zowel de RSZ als de federale overheidsdienst Financiën.

Als er schulden zijn, moet de aannemer een deel van de factuur inhouden en doorstorten aan de RSZ of de fiscus. Op die manier wordt elk jaar bijna 70 miljoen euro gerecupereerd. De inhoudingsplicht geldt in de bouw-, de bewakings- en de vleessector.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!