Belgen Sparen Minder Dan Ooit

Het gezegde gaat dat Belgen goede spaarders zijn en dat we redelijk veel geld op ons spaarboekjes hebben staan. Dat laatste is dan misschien nog steeds waar maar toch blijkt nu dat er maandelijks veel minder gespaard wordt dan vroeger.

Een Belgisch gezin spaarde gemiddeld 11,7 % van hun inkomen in het derde kwartaal van 2015.

In het tweede kwartaal bedroeg de spaarquote nog 12,1 %. Sinds de invoering van de Euro als munt is dit het laagste peil ooit dat er aan sparen gedaan wordt door Belgen.

Waarom Sparen We Minder?

De reden waarom dat wij Belgen minder spaargeld overhouden heeft 2 redenen. Volgens de cijfers zijn onze inkomsten in het 3de kwartaal van 2015 gedaald met 0,1 % terwijl onze uitgaven gestegen zijn met 0,4 %. De daling in beschikbaar inkomen is te voornamelijk te wijten aan belastingen die doorgaans in het 2de kwartaal plaatsvinden maar door de zesde staatshervorming vertraging opliepen bij de fiscus.

In de toekomst nog minder sparen

Deze trend waarbij we minder sparen zal zich heel waarschijnlijk doorzetten. Denken we dan in eerste instantie aan de BTW-verhoging op onze elektriciteitsfactuur die nu aan de mensen doorgerekend wordt door de energiemaatschappijen. Hierdoor zullen we opnieuw minder geld overhouden voor onze spaarpot.

Méér Sparen

Daarnaast spelen de indexsprong en de loonstop ook een belangrijke rol, net zoals de beperkte hoeveelheid nieuwe jobs en hogere inflatie. Al deze factoren zullen er voor zorgen dat we relatief armer worden, maar langs de andere kant zal ons land wel meer competitief worden met de buurlanden.

We sparen natuurlijk ook minder doordat de rentevoet op spaarboekjes blijft dalen. Langs de andere kant stond deze al zo vraag dat je je de vraag kan stellen of dit überhaupt nog een invloed heeft op het spaargedrag van de mensen.

Afgezien van deze factoren verandert de gemiddelde Belg zijn consumptiegedrag niet waardoor er dus minder beschikbaar inkomen overblijft. Het gedeelte dat we dan overhouden brengt dan weer niets op door de lage rentevoet op spaargeld.

Kortom in de nabije toekomst zullen we nog minder sparen dan nu.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!