2050: 60% Vlaamse Jobs Hooggekwalificeerd

Als de tendens uit de tijdsduur 1993-2015 verder doorgaat zal in 2050 57,7 % van de jobs in Vlaanderen hooggekwalificeerd zijn en nog slechts 30,5 % middengekwalificeerd. Het aantal laaggekwalificeerden zou lichtjes stijgen tot 11,8 %. Dat blijkt uit calculaties van het Steunpunt Werk die gepubliceerd staan in het rapport ‘Toekomstverkenningen arbeidsmarkt 2050’. Voor het berekenen gingen de experts voor 2050 uit van de evolutie in de periode 1993-2015. In die jaren steeg het aandeel hooggekwalificeerde jobs (managers, intellectuele of wetenschappelijke beroepen…) van 35,4 tot 45,2 %, terwijl dat van de middengekwalificeerde jobs (administratief personeel, dienstverleners en verkopers, arbeiders in de metaal of bouw…) daalde van 55,9 tot 44 %. Het aantal laaggekwalficeerde functies (ongeschoolde arbeiders, schoonmaakpersoneel…) nam licht toe van 8,7 tot 10,7 %.

De beraming tot 2050 heeft geen voorspellende waarde want de evolutie zal volgens de onderzoekers afhankelijk van een groot aantal factoren. Er is inderdaad een globale tendens richting minder handarbeid en meer denkwerk. Door de technologische vooruitgang zal hoe langer hoe meer hoger gekwalificeerde jobs behoeven.

Méér Sparen

Maar er zouden elementen kunnen opduiken die de evolutie teniet doen zoals bijvoorbeeld de toenemende nood aan verzorgend personeel uit het middensegment vanwege de vergrijzing. Globaal gezien is het echter nog niet duidelijk hoe onder druk van digitalisering en robotisering de beroepenstructuur en de evolutie van nieuwe services en producten zal veranderen net als de inhoud van de functies en de gevraagde vaardigheden.

Méér Sparen
Méér Sparen

Related Posts

Over De Auteur

Add Comment

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!