7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start

Crypto is populair. De prijzen stijgen en steeds meer mensen vragen zich af of ze niet beter een stuk in crypto investeren. Vooraleer je hiermee begint zijn er toch enkele zaken die je moet weten. Weet waarin je investeert !

Naast Bitcoin zijn er ook altcoins

Bitcoin is de oude cryptomunt en ook de allerbekendste. Maar lang niet de enige. Er zijn 1000en munten. Misschien heb je al eens gehoord van ethereum? Of dogecoin? Deze laatste is een memecoin die als grap begon. Kans bestaat dat je daar wel al van heb gehoord gezien deze de laatste tijd wel vaak in het nieuws is geweest.

Proof of work

Bitcoin gebruikt proof of work om transacties te valideren. Dit is hun consensusmechanisme om een transactie te valideren of het bitcoin netwerk. Zijn er andere methoden? Jazeker, proof of stake is 1 van deze. Het voordeel hiervan is dat die veel energiezuiniger is en meer transacties per second kan verwerken.

Bitcoin en dus crypto is voor illegale zaken

Dat is dus helemaal niet waar. Net zoals een smartphone gebruikt kan worden om iemand te bedreigen of bij een overval heeft zijn er ook aan crypto goede zaken. Bitcoin is trouwens een publieke blockchain dus je kan perfect transacties opzoeken van iemand als je het wallet adres kent. Dat kan niet als jij het rekeningnummer van iemand anders kent.
In tegenstelling tot Bitcoin zijn er wel privacy coins en die willen net wel die anonimiteit.

Crypto zijn enkel munten zonder toepassing

Er zullen zeker dergelijke munten zijn, maar veel munten hebben blockchain technologie die wel degelijk hun nut hebben. Men probeert blockchain in verschillende sectoren te introduceren zoals supply chain, finance, etc.

Méér Sparen

CBDC’s

Central Bank Digital Currencies zijn digitale munten uitgegeven door de overheid. In China is men reeds hiermee bezig in steden. Europa doet er ook onderzoek naar evenals andere locaties in de wereld. Kortom al ons geld wordt echt digitaal. En jammer genoeg wil dat zeggen dat iedere digitale euro kan getraceerd worden. Tot zover onze vrijheid.

Bitcoin is een hefboom tegen inflatie

Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins gemined worden. Momenteel zijn er iets meer dan 18,7 miljoen gemijnd. Deze “miners” helpen de transacties te valideren en krijgen hiervoor een block reward. Deze blok reward krijgen ze in Bitcoin en zo komen er dus nieuwe bitcoins in omloop.

Belangrijk om weten is dat er iedere 4 jaar ongeveer een halving is. Dit wil zeggen het aantal Bitcoins de miners krijgen per block reward halveert. Kortom er zullen steeds minder nieuwe Bitcoins in omloop komen. Minder aanbod, maar evenveel of meer vraag leidt natuurlijk tot een prijsstijging. De inflatie van Bitcoin is nu lager dan in de meeste landen sinds de vorige halving in 2020. En dit zal enkel nog lager worden. Kortom Bitcoin is een hefboom tegen inflatie. Onze banken drukken maar geld bij en dus verwatert de waarde van ons geld.

Pas op voor scammers

De crypto wereld is een “technologische” wereld en jammer genoeg zijn er redelijk wat scammers die jouw cryptomunten willen afnemen. Pas op met ponzi schemes als stuur 1 Bitcoin en krijg er 10 terug. Deze ads lopen zelfs op YouTube.

Heb je interesse in een cryptocursus? Stuur ons dan op contact@financieelgelukkig.be en wij zorgen ervoor

 

Méér Sparen
Méér Sparen

Over De Auteur

Medewerkers Santander en BNP Paribas verdacht van witwassen
Minder iPhones verkocht, maar meer winst
Kapaza stopt activiteiten
Filmbeleggers hebben dubbel pech
bullet lening
Bulletkrediet: Een Bullet Lening Uitgelegd
Review: Meer Sparen Cursus
10 manieren om sneller geld te sparen
hoeveel geld sparen
Hoeveel geld moet je per maand sparen?
TAK 21 verzekering
TAK 21 Spaarverzekering
aandelen kopen
Hoe kan je geld verdienen met beleggen in aandelen
7 dingen die je moet weten als je met cryptomunten start
flipo
Inkoop Eigen Aandelen: Wat, Hoe & Waarom
flipo
​Asset-backed securities (ABS)
flipo
FLIPO of Free Lunch with IPO
flipo
IPO [Beursgang, Beursintroductie of Primaire Emissie]

Wil je meer geld in je leven?

Schrijf je dan NU in op onze nieuwsbrief en krijg onze gratis tips!